Már jó ideje nem lehetett látni nagyobb esést az olajárban, hiszen november eleje óta szinte folyamatos volt az emelkedés, bár januárban volt egy kisebb oldalazás, majd február végén is elbizonytalanodtak a piaci szereplők az olajkartell szokásos havi ülése előtt. Most azonban több kedvezőtlen hír is érkezett egymás után, ami jelentősen lefelé küldte az olajárakat.


A mai kereskedésben a Brent árfolyama 3,7 százalékkal került lejjebb hordónként 65,6 dollárra, míg a WTI típus közel 4 százalékkal 61,9 dollárra esett le. Az év eleje óta azonban még így is több mint 25 százalékos emelkedés látható.
A mostani gyengélkedésnek több oka is van:
Egyrészt az amerikai Energia Információs Ügynökség (EIA) adatai alapján az olajkészletek a vártnál nagyobb ütemben nőttek heti szinten, 2,4 millió hordóval az előzetesen várt 400 ezer helyett.
A Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) szintén kedvezőtlenül nyilatkozott az olajjal kapcsolatban. Az ügynökség úgy látja, hogy nem egy szuperciklus előtt áll az olajár, vagyis szerintük nem jöhetnek tartósan magasabb árak. Ez elsősorban annak köszönhető, hogy kellő mennyiségű készlet áll rendelkezésre, másrészt pedig az olajkartell is bőven tud még emelni a termelésén, amennyiben szükséges. Az IEA adatai alapján az olajkereslet csak 2023-ban érheti el a koronavírus-járvány előtti szinteket.
Az sem segített az olajárnak, hogy a dollár erősödésbe kapcsolt át, ami az emelkedő kötvényhozamoknak köszönhető elsősorban. A drágább dollár ugyanis alacsonyabb olajkeresletet is jelent általában.
Végül amiatt is aggódnak a befektetők, hogy lassabban haladnak a vakcinálással Európában, ami alacsonyabb kereslethez vezethet, különösen, ha annak a nyári szezonra is erős a hatása esetleg. Emellett pedig az ázsiai kereslet is visszaesett, de ez részben egyes olajfinomítók karbantartási munkálatainak köszönhető.
Az olajár hosszabb távú kilátásai azonban továbbra is biztatóak lehetnek, ha a gazdasági kilábalás a megfelelő ütemben halad, és sikerül felpörgetni a vakcinálás ütemét.

https://www.portfolio.hu/uzlet/20210318/kapott-egy-pofont-a-befektetoktol-az-olaj-esnek-az-arak-474774?utm_source=hirkereso_es_kapu&utm_medium=portfolio_linkek&utm_campaign=hiraggregator