Szentkirályi Alexandra a 2021. április 15-én tartott kormányinfón olvasta fel és válaszolta meg a következő kérdést: “Milyen módon próbálja támogatni a válság sújtotta szórakoztatóipart az állam, amelynél elmaradt a járvány alatti segítségnyújtás? Terveznek-e ilyet egyáltalán?”

A kormányszóvivő többek között az 5 milliárd forintos keretösszegű raktárkoncerteket és a bértámogatást említette válaszában. “Mindenki, aki pályázott és megfelelt a feltételeknek, kapott támogatást” – mondta, a nép- és cigányzenészek példáját említve, illetve a fesztiválszervezőknek juttatott 200 millió forintot; továbbá a kedvezményes hitelkonstrukciókat. A legfontosabb szerinte ennek a szektornak is az oltások felgyorsítása. (A válasz ebben a videóban látható 49:47-től.)

A Music Hungary Szövetség még aznap megjelentetett egy, a kormányszóvivő által mondottakra válaszoló tételes közleményt. Ezt teljes egészében közöljük:

A Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő által felsorolt, a zenei szektort segítő intézkedésekre a Szövetség szeretne tételesen reagálni.

A zeneipar nincs megmentve, ahogy azt számos módon és fórumon, nyilvánosan vagy nem nyilvánosan korábban is jeleztük. A sajtótájékoztatón felsorolt korábbi támogatások összegükben messze elégtelenek és sokszor rosszul célzottak voltak (tehát nem a a zeneipari szereplőknek jutottak), vagy a zeneipari szereplők eleve igénybe sem vehették őket.

A Raktárkoncertek 5 milliárdos költségvetésének jelentős része a hivatalosan szerződött technikai partnerhez került megvalósítási költségként, a bekerült zenekarokhoz, előadókhoz és stábjaikhoz már csak az összeg kisebb hányada jutott el. Ráadásul Magyarországon ma sokkal-sokkal több aktív zenekar és előadó alkot.

A 200 millió forintos, fesztiváloknak szánt pályázatnak eredetileg 700 millió forintos támogatási kerete volt, ám a kiírásnak sajnos olyan kevesen feleltek meg, hogy végül csak ennyi lett kiosztva. Jeleztük, hogy a fennmaradó összeget szakmailag jól koordinált formában az eredeti célnak megfelelően javasoljuk felhasználni, ám erre egyelőre nem került sor. Bízunk benne, hogy a jövőben még sor kerülhet rá.

A sajtótájékoztatón említett bértámogatással kapcsolatban levélben jeleztük Varga Mihály pénzügyminiszternek, hogy a zenei szektorra nagyon kevéssé jellemző az állandó alkalmazotti munkaviszony, a legtöbb szakember és zenész vállalkozóként dolgozik, így a bértámogatással a legtöbb élőzenei vállalkozás nem tud élni.

Korábban hivatalos levélben Varga Mihálynak és a pénzügyminisztériumnak jeleztük, hogy az újraindítási gyorskölcsön jogosultjairól a legtöbb élőzenei szektorban használt TEÁOR szám lemaradt, ám nem kaptunk választ és a jogosultak körét sem módosították.

A fenti támogatási formákból a valóban zeneiparba jutó összeg együtt együttesen is a töredéke annak, mint amelyekkel más szektorokat támogatott az állam, miközben az élőzenei piac visszaesése a legdrámaibb: 87 százalékkal csökkent a koncertek száma 2020-ban és a megvalósult rendezvények többsége is a járvány miatt a kis nézőszámú, alacsony jegyárú vagy ingyenes rendezvények közül került ki.

Tisztelettel szeretnénk ismét felhívni Magyarország Kormányának figyelmét arra, hogy az élőzenei szektornak azonnali, hatékony, jól célzott anyagi segítségre, tervezhetőségre és a kulturális áfa bevezetésére van szüksége ahhoz, hogy újra tudjon indulni és fenn tudjon maradni. Erről bővebben a Szövetség ebben a közleményben beszélt.