Habár a réz és vegyületei a mikroorganizmusok többségére toxikus hatással bír, és elpusztítják őket, vannak olyan baktériumok, amelyek mégis élvezik a fémektől burjánzó környezetet.

Elektronmikroszkópos vizsgálat segítségével a Houstoni Egyetem kutatói olyan Bacillus nemzetségbe tartozó baktériumkolóniákat izoláltak brazil rézbányák mélyén, amelyek képesek voltak túlélni a számukra kietlen körülményeket.

A tudósok rájöttek, nemcsak hogy kibírják a kellemetlen környezetet, hanem átváltoztatják a réz-szulfátot stabil, egyatomos rézzé, így lényegében kémiai üzemként működnek, amit korábban el sem tudtak képzelni.

Debora Rodrigues, a tanulmány társszerzője elmondta, a mikrobák azáltal tehermentesítik mérgező anyagoktól az élőhelyüket, hogy lebontják a káros vegyületeket, ami nemcsak számukra, hanem akár nekünk, embereknek szintúgy hasznos lehet.

Azért is beszélhetünk korszakalkotó felfedezésről, mivel a fémek, így a réz előállítási folyamatai is rendkívül megterhelik a környezetet, egyáltalán nem számítanak zöld eljárásnak, és rengeteg veszélyes gáz keletkezhet a procedúrák közben, mint például kén-dioxid.

Ha sikerülne befogni ezeket a hasznos baktériumokat és valamilyen módon arra bírni őket, hogy nagyobb mennyiségben termeljék a rezet, akkor nehezen megközelíthető helyeken is alkalmazhatnák a mikrobákat, vagy éppen szennyvizek és savas áramlatok tisztítása során is kinyerhetnék segítségükkel az értékes fémeket.

Egyelőre nem tudni, képesek lehetnek-e a tudósok szélesebb skálán is bebizonyítani ezen élőlények hatékonyságát, ám abban reménykedünk, hogy a kutatások folytatásával végre újabb irányt vehet a zöld technológia.

https://liner.hu/elon-musk-szerint-az-elso-telepesek-eletuket-adhatjak-majd-a-marsert/