Ezrek hagyták ott a vendéglátózást Nagy-Britanniában a korona-lezárások alatt, a vendégmunkások hazamentek, a hazaiak más szektorban helyezkedtek el. Arról nincs szó, hogy teljesen elfogyott volna a vendéglátós munkaerő, de a pubok és az éttermek jelentős kihívásokról számolnak be a dolgozói létszám megrövidülése miatt.

A koronavírus miatt elrendelt lezárások alatt vendéglátósok ezrei hagyták ott végleg a szektort Nagy-Britanniában: a kényszerszabadságra küldött vendégmunkások közül sokan hazatértek az anyaországukba, a britek közül pedig sokan más foglalkozás után néztek, és nem térnek vissza a sörcsapoláshoz, írja a Financial Times.

Mint ismert, Angliában múlt hétfőn teraszos vendéglátással újranyithattak az éttermek és pubok. Az egységek üzemeltetői az újranyitásra ráfordulva szembesültek azzal, hogy a korábban foglalkoztatott személyzet egy része eltűnt. Nagy-Britannia legnagyobb vendéglátóipari vállalata, a több mint 1700 pubot és éttermet üzemeltető Mitchells & Butlers vezetője, Phil Urban a lapnak nyilatkozva úgy becsülte, hogy a 39 ezer főnyi dolgozójuk közül 9 ezren hagyták ott a vendéglátózást a tavalyi lezárások óta. Szerinte sokan közülük futárnak álltak vagy létfontosságú üzletek (például élelmiszerboltok) munkásaiként helyezkedtek el.

Vendégek a londoni Soho egyik vendéglőjének teraszán 2021. április 12-én, a vendéglátós újranyitás első napján. (Fotó: MTI/AP/Matt Dunham)

A Corbin & King étteremüzemeltető cég vezetője azzal számolt, hogy 20 új dolgozót kell majd felvennie az újranyitás előtt, hogy meglegyen a 600 fős létszámuk, ezzel szemben most 130 üres helyet kell feltöltenie. A Londonban, Manchesterben és Liverpoolban összesen 38 éttermet üzemeltető D&D vezetője, Des Gunewardena azt mondta az FT-nek, hogy még nem tudják, mekkora kihívás lesz pótolni a Nagy-Britanniát végleg elhagyó EU-s vendégmunkásokat, de az biztos, hogy „kemény lesz.” A cégvezető szerint „gyors újjáépítésre” van szükség náluk.

A kényszerszabadságra küldött dolgozók törvény szerint nem folytathatják a munkát a munkaadójuknál (aki a kényszerszabadságra küldésük miatt segélyt igényelt a kormánynál), de abban semmi sem akadályozza őket, hogy új munkát keressenek vagy hogy külföldre költözzenek.

Az FT idézi az UKHospitality nevű iparági szervet, mely szerint a lezárások alatt 2 millió vendéglátóst küldtek kényszerszabadságra a szigetországban. A szervezet vezetője szerint a legnagyobb nehézséget az okozza a dolgozók megtartásában, hogy hiába indulhat meg a várakozások szerint május 17-én a beltéri kiszolgálás az egységekben, nagyon valószínű, hogy azzal együtt legalább június 21-ig létszámlimittel működhetnek csak a helyek. A bizonytalanságok miatt a munkáltatók nem tudják garantálni a munkaórákat a dolgozóknak. Az FT szerint egyelőre leginkább Londonban érződik az újkeletű munkaerőhiány, ahol a legmagasabb volt a vendégmunkások aránya a vendéglátó szektoron belül.

Múlt hétfőn, az újranyitás napján 64 százalékkal ugrottak meg a terasszal rendelkező pubok, bárok és éttermek eladásai Angliában a 2019-es, azonos napi forgalomhoz képest. Csak Londonban a növekedés 94 százalékos volt. Szerdán és csütörtökön viszont már „két zámjegyű” csökkenést regisztráltak az eladásokban a két évvel korábbihoz képest. Ráadásul az angliai vendéglátóegységeknek csak a 23 százaléka teraszos, tehát ennyien tudtak csak újranyitni kinti kiszolgálásra.

https://mfor.hu/cikkek/makro/ujranyitottak-az-angol-kocsmak-de-alig-van-mar-ember-aki-a-sort-kicsapolja.html