A 21. századi modern technológiák és a digitalizáció kétség kívül rengeteg pozitív hatást hordoznak magukban. Gyakran felmerül viszont aggályként, elsősorban a gyermekek esetében, hogy egyre több időt töltenek digitális felületeken, a számítógép vagy az okostelefon előtt ülve, és olykor egyáltalán nem is hozza őket lázba az, hogy önfeledten játsszanak a szabadban a többi gyermekkel, vagy, hogy egyáltalán mozogjanak.

Erre problémára kínál remek megoldást a digitális “Jövő Játszótere” (Future Playground), aminél külön öröm, hogy a világon elsőként egy magyar cég, a Senso Media Zrt. fejlesztette ki.

„Manapság a digitalizáció megítélése kétoldalú, hiszen van, aki szerint a szociális készséget és a szabad levegőn történő aktív mozgás igényét csökkenti. Mi abban gondolkodtunk, hogy mint digitalis cég, mit adhatunk a gyermekeknek. Hitünk szerint a kialakított koncepció a friss levegőn való mozgásteli egyéni és csapatjáték, valamint a digitalizáció olyan ötvözete, mely szem előtt tartja a korcsoportra vonatkozó fejlesztési igényeket is” – mondta Klie Ferenc, a Senso Media Zrt. üzletfejlesztési és kereskedelmi igazgatója, hangsúlyozva, hogy a tervezési szakaszban pedagógiai szakembereket is bevontak.

Na de hogyan is kell elképzelni ennek az újfajta, egyedülálló játszótérnek a működését? „A játszóterünk egy digitális központi játékmesterből, illetőleg egy gumi alapba süllyesztett világító szenzoros gombrendszerből épül fel, mely intézmények udvarán és közterületen egyaránt használható”- mondta Klie Ferenc. Az első digitális játszótér már telepítésre is került a gárdonyi Életfácska Református Óvodában, emellett pedig már a Bozsik Stadion belső területére is folyamatban van a játéktér kialakítása.

Klie Ferenc azt is elmondta, hogy termékeik saját üzemben kerülnek összerakásra, illetve a cég munkatársai fejlesztik rá a szoftvereket, így gyakorlatilag a továbbfejlesztési lehetőségek száma határtalan. „A legkülönbözőbb ügyfélötletekkel találkoztunk az elmúlt időszakban, például van, aki néptánc oktatásban látja az eszköz hasznosságát, van, aki pedig kisiskolások fejlesztésére fektetné a hangsúlyt. Nagy örömünkre egyre több a magyarországi és a külföldi érdeklődés is, egyedi, vagy meglévő szoftveres igényekkel. Azért izgalmas ez számunkra a jövőt illetően, mert a játszóterek egymással kapcsolatban állnak, így a különböző helyszíneken játszó gyermekek összemérhetik tudásukat akár a más városban lévőkkel. Víziónk szerint ez rendkívül jó alap akár előre szervezett eseményekre is, ahol több városban egyszerre megmozghatják a szülők a gyermekeiket.”

A legfontosabb pedig, hogy a „Jövő Játszótere” amellett, hogy képes a gyermekeket aktivizálni, gondolkodtatni, tudásukat fejleszteni és csapatmunkára nevelni, a használata abszolút biztonságos is számukra. Első bemutatása után a gyermekek szinte azonnal tudják, hogyan kezelhető az eszköz, a fizikai biztonságukat pedig az Európai Unió normáihoz igazodva gumi alap segíti az esetleges sérülések kockázatának csökkentését.

https://www.glamour.hu/glamour-mami/digitalis-jatszoter-magyar-fejlesztes/3wcesbs