A tervek szerint 2021. március 20-án a kazahsztáni Bajkonurból indítják el a SMOG-1 kisműholdat, az űreszköz egy Szojuz-2 rakétán fog utazni – áll a Budapesti Műszaki és Gazdasági Egyetem (BME) közleményében. A BME oktatóinak és hallgatóinak közreműködésével készült negyedik magyar műhold az UNISAT-7 olasz műhold fedélzetéről áll pályára. Az orosz rakéta startja itt követhető.
A SMOG-1 a világ első működő 5-ször 5-ször 5 centiméteres (1 PocketQube) méretű kisműholdjának, a SMOG-P-nek az ikertestvére.
Az űreszköz elsődleges feladata a Föld körül mérhető, ember által keltett elektromágneses szennyezettség, az úgynevezett elektroszmog vizsgálata lesz.
Másodlagos küldetésként egy totál ionizáló dózismérő került a fedélzetre, amellyel a Napból érkező részecskék elektronikára gyakorolt hatását vizsgálja az űreszköz. Újdonsága, hogy harmadlagos küldetésként egy fékező hatású mágnesesen veszteséges anyag került a napelemek alá, amely várhatóan lecsökkenti a 18-25 éves pályaélettartamot. Ily módon minimalizálhatják azt az időt, amelyet később a műhold űrszemétként tölt a Föld körül.
Az 1 PocketQube méretű SMOG-1 a BME oktatóinak irányításával, egyetemi hallgatók aktív részvételével, oktatási feladatok keretében, szponzorok támogatásával készült. A felbocsátás költségét a Villamosmérnöki és Informatikai Kar biztosította a Külgazdasági és Külügyminisztérium támogatásával.

https://24.hu/tech/2021/03/18/smog-1-muhold-bme/