Armstrong és Aldrin útitársaként ő nem lépett a Hold felszínére, a Holdkompot irányította.

91. éves korában, rákban hunyt el Michael Collins amerikai űrhajós, az Apollo-11 legénységének tagja – közölte családja szerdán.

Az “elfeledett űrhajós”, Michael Collins 1969-ben, a Holdra szállás során az égitest felszínére le nem szálló parancsnoki modul pilótája volt. Hold körüli pályán körözve várta, hogy társai, Neil Armstrong és Buzz Aldrin befejezze történelmi felderítő útját az égitesten.

Michael Collins nevét 2,4 kilométeres kráter őrzi a Holdon.
Emellett egy, az égitestről visszahozott, a Földön addig ismeretlen ásvány, az armalcolit is róla lett elnevezve. Családja életvidám, bölcs és kötelességtudó emberként emlékezett meg Collinsról.

“Mike mindig méltósággal és alázattal viselte az élet kihívásait,
köztük ezt az utolsó kihívást is” – írták. Steve Jurczyk, az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA igazgatója szerint az Egyesült Államok igazi úttörőt veszített el. Collins ott volt, mikor Amerika megtette az első lépéseket a világűrben, lelke pedig kísérni fogja utódait az új horizontok felé – idézte a National Public Radio amerikai közszolgálati rádió a honlapján a tisztségviselőt.

Collins 1930. október 31-én született Rómában katona családban,
apja az Egyesült Államok katonai attaséja volt. Collins elvégezte a West Point Katonai Akadémiát, majd a légierő pilótája lett. A hatvanas években több órát töltött az űrben a Gemini-program keretében. Űrhajós pályafutását 1970 januárjában fejezte be, hogy a közéletben bizonyíthassa sokoldalúságát.

Richard Nixon elnöksége alatt egy időre a külügyminisztérium sajtófőnöke,
majd a Smithsonian Intézet repülési és űrhajózási múzeumának igazgatója lett. Később az üzleti élet és az írás felé fordult. Collins 1957-ben vette feleségül Patricia May Finnigant, három gyerekük született.

https://nlc.hu/trend/20210428/meghalt-michael-collins-az-apollo-11-urhajosa/